Zostań trenerem (AST)

Zostań trenerem AST

Autoryzowani trenerzy SCA (AST) to profesjonalni trenerzy z doświadczeniem zawodowym i szeroką wiedzą na temat kawy, którzy prowadzą wysokiej jakości kursy, które przynoszą korzyści zarówno uczestnikom, jak i całej branży kawowej.

Autoryzowani trenerzy SCA (AST): 

Trenerzy AST zawierają trzyletnią umowę licencyjną z SCA w celu uzyskania upoważnienia do korzystania z materiałów szkoleniowych i oferowania kursów.

W celu gwarancji, że trenerzy są dobrze przygotowani do dostarczania najbardziej aktualnych informacji na temat kawy specialty, AST są zobowiązani do ciągłego rozwoju zawodowego w okresie obowiązywania licencji poprzez m. in. uczestniczenie w różnych wydarzeniach branżowych, wolontariat, szkolenia.

Wszyscy AST powinni wspierać podstawowe wartości SCA i przestrzegać Kodeksu Postępowania AST.   

Kwalifikacje 

Kandydat na trenera AST powinien mieć następujące kwalifikacje:

Cena

Obecne opłaty licencyjne AST wynoszą 1750 EUR/$1900 plus 230 EUR/$255 za licencję za każdy moduł szkoleniowy.

Nowi kandydaci AST uiszczają jednorazową opłatę instalacyjną w wysokości €/$299.

Trenerzy mogą kontynuować dodawanie kolejnych modułów szkoleniowych w ramach bieżącego programu certyfikacji poprzez ukończenie kursu professional w tym module, zawarcie licencji na dodatkowy moduł i uiszczenie powiązanych opłat za licencję.

Okres obowiązywania licencji AST i licencji na moduły szkoleniowe wynosi trzy lata. 

Licencje AST są niezbywalne, przypisane do trenera, nawet jeśli pracodawca lub strona trzecia uiszcza opłaty licencyjne za kandydata.

Procedura zostania nowym trenerem AST

Kandydaci na trenerów rozpoczynają procedurę zostania AST od wypełnienia wniosku, który dostępny jest na stronie SCA. Należy założyć na niej konto, a następnie pobrać dokument z zakładki: My Education -> AST Application

Ten internetowy formularz zawiera wstępne warunki aplikacji. Wypełniając go, należy opisać doświadczenie zawodowe, doświadczenie szkoleniowe i wolontariackie oraz dodać referencje od profesjonalistów z branży kawowej.
Listy referencyjne powinny pochodzić od dwóch różnych osób. Pierwszy list powinien potwierdzać wiedzę kandydata z modułu, który chciałby się uczyć. Drugi list powinien potwierdzać doświadczenie w uczeniu.

Aplikacje są przetwarzane i sprawdzane według kolejności zgłoszeń około 10 i 25 dnia każdego miesiąca.

Kandydaci, którzy pomyślnie przeszli ten etap  zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w zawierającym 50 pytań internetowym teście, który sprawdza ogólną wiedzę na temat kawy, opierając się na zagadnieniach z kursów SCA na poziomie foundation.

Zakres materiału dostępny jest na stronie: https://education.sca.coffee/become-a-trainer

Kandydaci, którzy zdadzą test, otrzymają fakturę za opłaty licencyjne i zostaną dodani do kolejki na najbliższy kurs dla AST.
Osoby, które nie zdadzą testu, bedą mogli ponownie złożyć wniosek po upływie 60 dni.

Kurs dla AST jest w formie online i zawiera pięć części. Obejmuje cotygodniowe sesje na żywo i zadania dla uczestników.
Kursy odbywają się średnio raz w miesiącu.

Opłata licencyjna AST pobierana jest na dwa tygodnie przed rozpoczęciem kursu AST. Miejsca na tych kursach szybko się zapełniają i są rezerwowane na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy”, zgodnie z datą złożenia wniosku i uiszczenia opłaty. Po pomyślnym ukończeniu kursu kandydat zawiera umowę AST i może od razu rozpocząć oferowanie kursów.

W przypadku pytań zachęcam do kontaktu:
education@scap.pl

Źródło:
https://education.sca.coffee/become-a-trainer

AST w Polsce

Maciej Zabochnicki trener AST

Maciej Zabochnicki

mzabochnicki@segafredo.pl
606680603
  • Introduction do coffee
  • Brewing
  • Barista Skills
Janina Łaszkiewicz AST

Janina Łaszkiewicz

janelashbrewingcoffee@gmail.com
  • Sensory skills
  • Roasting
  • Brewing
Daria Figaszewska, trenerka AST

Daria Figaszewska

daria@lacava.pl
602 813 206
  • Introduction do coffee
  • Sensory skills
  • Brewing
  • Barista Skills

Arkadiusz Domurad

arkadiusz.domurad@orbico.com
+48725857575
  • Introduction do coffee
  • Barista Skills
Aleksander Krzych

Aleksander Krzych

olek@coffeebaracademy.pl
+48662501357
  • Introduction do coffee
  • Barista Skills

Wojciech Szymański

biuro@zapachkawy.com.pl
+48604993286
  • Introduction do coffee
  • Brewing
  • Barista Skills

Grzegorz Staszowski

gstaszowski@segafredo.pl
+48604239440
  • Introduction do coffee
  • Brewing
  • Barista Skills

Raf Mlodzianowski

info@rafandco.com
+48514095065
  • Introduction do coffee
  • Green coffee
  • Sensory skills
  • Roasting
  • Brewing
  • Barista Skills

Krzysztof Blinkiewicz

krzysztof_blinkiewicz@outlook.com
+48500454359
  • Introduction do coffee
  • Green coffee
  • Sensory skills
  • Roasting
  • Brewing
Marta Niwińska Education Coordinator

Marta Niwińska

office@coffee-support.com
+48791033177
  • Introduction do coffee
  • Green coffee
  • Sensory skills
  • Brewing
Błażej Walczykiewicz

Błażej Walczykiewicz

walczykiewicz@coffee-support.com
+48600018071
  • Introduction do coffee
  • Green coffee
  • Sensory skills
  • Roasting
  • Brewing
  • Barista Skills
Agnieszka Rojewska

Agnieszka Rojewska

ar@rojes.pl
+48726880310
  • Introduction do coffee
  • Brewing
  • Barista Skills