
MISTRZOSTWA POLSKI BREWERS CUP
Mistrzostwa Polski Brewers Cup to zawody cieszące się coraz większą popularnością w Polsce. Zawody te skupiają się na kunszcie parzenia kawy metodami alternatywnymi, inaczej mówiąc metodami manualnymi, bez użycia ekspresu ciśnieniowego. Konkurencja składa się z dwóch rund – eliminacyjnej oraz finałowej. W rundzie eliminacyjnej zawodnicy na scenie pojawiają się dwukrotnie. Najpierw w rundzie Compulsory parzą trzy napary na bazie ziaren dostarczonych przez organizatora, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy. Następnie w rundzie Open zawodnicy używają własnych ziaren, segmentu Speciality i przygotowują napary, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy przed 3 sędziami sensorycznymi i 1 sędziom głównym, dodatkowo poszerzając swój występ o prezentację na temat użytych ziaren i metody parzenia.
Szóstka najlepszych zawodników startuje w rundzie finałowej, która składa się wyłącznie z rundy Open.
Najlepszy Barista/Baristka otrzymuje tytuł Mistrza Polski Brewers Cup, który upoważnia do reprezentowania kraju podczas Mistrzostw Świata Brewers Cup.
Mistrzowie Polski

Agnieszka Rojewska

Natalia Kwiatkowska

Agnieszka Rojewska

Sławek Saran

Sławek Saran

Kamila Adamiec

Maciej Duszak

Sławek Saran

Leszek Jędrasik

Marcin Wójciak

Leszek Jędrasik

Marcin Wójciak
