MISTRZOSTWA POLSKI BREWERS CUP
Mistrzostwa Polski Brewers Cup to zawody cieszące się coraz większą popularnością w Polsce. Zawody te skupiają się na kunszcie parzenia kawy metodami alternatywnymi, inaczej mówiąc metodami manualnymi, bez użycia ekspresu ciśnieniowego. Konkurencja składa się z dwóch rund – eliminacyjnej oraz finałowej. W rundzie eliminacyjnej zawodnicy na scenie pojawiają się dwukrotnie. Najpierw w rundzie Compulsory parzą trzy napary na bazie ziaren dostarczonych przez organizatora, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy. Następnie w rundzie Open zawodnicy używają własnych ziaren, segmentu Speciality i przygotowują napary, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy przed 3 sędziami sensorycznymi i 1 sędziom głównym, dodatkowo poszerzając swój występ o prezentację na temat użytych ziaren i metody parzenia.
Szóstka najlepszych zawodników startuje w rundzie finałowej, która składa się wyłącznie z rundy Open.
Najlepszy Barista/Baristka otrzymuje tytuł Mistrza Polski Brewers Cup, który upoważnia do reprezentowania kraju podczas Mistrzostw Świata Brewers Cup.