MISTRZOSTWA POLSKI COFFEE IN GOOD SPIRITS
Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits to zawody, które pokazują, że kawa dobrze łączy się również z alkoholem. W trakcie mistrzostw Barista/Barman prezentuje umiejętności miksologii łącząc kawę z dowolnym alkoholem, tak by oba składniki idealnie do siebie pasowały. Począwszy od tradycyjnego Irish Coffee (whishey i kawa), po unikalne koktajle.
W rundzie eliminacyjnej, podczas występu na scenie, zawodnicy muszą przygotować 4 drinki, gdzie dwa to identyczne gorące koktajle na bazie kawy i alkoholu, pozostałe dwa to identyczne zimne koktajle na bazie kawy i alkoholu. Całość oceniana jest przez 2 sędziów sensorycznych, 1 sędziego technicznego i 1 sędziego głownego.
Ponadto w rundzie eliminacyjnej zawodnicy występują na Spirit Barze, gdzie losują składniki do swojego drinka dowolnego, następnie w trakcie występu muszą się wykazać umiejętnościami miksologii, by stworzyć drinka na bazie wylosowanych składników i kawy. Całość oceniana jest przez 2 sędziów sensorycznych i 1 sędziego głównego.
Szóstka najlepszych zawodników startuje w finale, gdzie podczas występu na scenie każdy zawodnik musi przygotować dwa identyczne drinki na bazie kawy i alkoholu oraz dwa klasyczne Irish Coffee.
Najlepszy Barista/Baristka otrzymuje tytuł Mistrza Polski Coffee in Good Spirits, który upoważnia do reprezentowania kraju podczas Mistrzostw Świata Coffee in Good Spirits.